Klicka här för större karta

Manhattan: Chelsea

Chelsea ligger mellan 14th St. och 34th St. på Manhattans västra sida, och det skiftar från att likna Greenwich Village i söder till att vara fullt av folk och kommers vid gränsen till Midtown i norr.

Det är känt för sina många konstgallerier, sitt uteliv och som centrum inom gay-kulturen, och säkert kommer många av er bo i något av de många hotell och vandrarhem som finns i området. Och det är heller inte långt till de lite mer normalt prissatta butikerna runt 34th St., där bl.a. varuhuset Macy's och ett flertal andra små och stora kedjor finns.

Området har en stor blandning av gamla och nya byggnader, och det är vanligt med både brownstones och moderna glaslägenheter i samma kvarter. Och medan vissa delar av Chelsea är väldigt lugna med bostadshus och trädkantade smågator, så är andra fulla av butiker, restauranger och delis och ständig rörelse.

Vid förra sekelskiftet och de följande decennierna var Chelsea ett mixat område med många låginkomsttagare, som ofta arbetade på pirerna i hamnen eller i de magasin och lager som fanns i närheten.

Under 1980-talet så fylldes de gamla garagen och lagerlokalerna av gallerier som hade flyttat från det gentrifierade SoHo. Idag är Chelsea ett av de mest galleritäta områdena i världen, och särskilt i de södra delarna mellan 10th och 12th Ave. finns det gott om ställen att kolla runt i om man är intresserad.


Klicka här för större karta

Chelseas gränser är som sagt 14th St. i söder och 34th St. i norr, och dessa brukar inte vara några som ifrågasätts. Det finns dock ett par olika bud om var den östra gränsen går: 7th Ave. är allmänt accepterad, men även 6th Ave. dyker upp ibland. En tredje är 5th Ave. söder om 23rd St. och Broadway upp till 34th St.

Men för att göra det enkelt och lättöverskådligt, så har jag satt 6th Ave. som gemensam gräns för mina inlägg om Chelsea, Union Square, Midtown West och Midtown East. De fyra områdena möts vid Herald Square, där 34th St. korsar 6th Ave. och Broadway.

Och även om det kanske inte är lika tätt mellan sevärdheterna som i många andra områden på Manhattan, så finns det ändå ett par ställen som kan vara värda att gå förbi. Madison Square Garden med Pennsylvania (Penn) Station ligger vid 8th Ave. i norr, och på andra sidan gatan ligger den mäktiga postterminalen James A. Farley Post Office, vars trappor säkert känns igen från filmer och tv. Dessa byggnader brukar vara de första man ser på nära håll när man åker till New York, då man ofta kommer till Penn Station med transfern från flygplatsen.

Utöver de lite drygt 300 gallerier som främst finns i de sydvästra delarna av området, så ligger också museerna Chelsea Art Museum och The Museum at FIT här. Och vid 23rd St. mellan 7th och 8th Ave. ligger Chelsea Hotel, som i många år var en central plats i New York bland artister, författare och konstnärer. Mer information om dessa och andra sevärdheter står en bit ner i inlägget.

Och även om gatorna i de sydvästra delarna är rätt ödsliga under dagen, så fylls de av liv under nätterna. I de gamla lagerlokalerna ligger många av New Yorks mest exklusiva nattklubbar, såväl som mer normala ställen.

Området runt 8th Ave. söder om 23rd St. har under de senaste decennierna varit centrum för New Yorks gay-community, och det finns gott om barer, restauranger och affärer med en öppen och välkomnande attityd gentemot homosexuella. Det låg ursprungligen runt Christopher St. i Greenwich Village, men när hyrorna höjdes, så förflyttades centrat norrut till Chelsea.


Chelsea Art Museum är ett 3000 m2 stort museum som fokuserar på konst från relativt outforskade artister från tiden efter andra världskriget. Abstrakt konst från Europa, USA och Asien ställs ut, och den permanenta samlingen består av omkring 500 olika målningar, etsningar, skulpturer, keramik och sällsynta böcker. Det är också hem till the Miotte Foundation. Guidade turer ges varje vecka. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 556 W. 22nd St. (at 11th Ave.)

Chelsea Art Museum stängde den 31:a december 2011.

Chelsea Hotel, eller Hotel Chelsea som det egentligen heter, ligger på 23rd St. mellan 7th och 8th Ave. Det har fått kultstatus efter de många kända författare, konstnärer, artister och skådespelare som har bott där genom tiderna, och listan över sånger som skrivits om hotellet och saker som har hänt där är lång.

Adress: 222 W. 23rd St. (bet. 7th & 8th Ave.)


Chelsea Market är en galleria och food court i sydvästra Chelsea, och det två kvarter och 22 byggnader stora komplexet ligger norr om 15th St. mellan 9th och 11th Ave. Förutom många restauranger och affärer, så har bl.a. Google kontor några av sina kontor i de övre våningarna. Men mest består stället av affärer som har med mat att göra. Karta över Chelsea Market finns här.

Adress: 75 9th Ave. (bet. 15th & 16th St.)

Chelsea Piers är ett stort sport- och nöjeskomplex som sträcker sig mellan Pier 59 och 62, ungefär i höjd med 23 St. Här lade tidigare de stora atlantångarna till, men sedan slutet av 1990-talet har det varit möjligt att öva golf, åka skridskor och rullskridskor, klättra, simma, spela bowling och mycket annat. Och förutom caféer och restauranger, så finns även ett spa och möjligheter att sitta och njuta av solen och se ut över Hudson River.

Adress: 23rd St. at Hudson River


Cushman Row består av ett par radhus på 20th St. mellan 9th och 10th Ave. De byggdes 1840 i nyklassicistisk stil, och byggnaderna anses vara de bästa exemplaren i USA med mängder av fina detaljer.

Adress: 406-418 W. 20th St. (bet. 9th & 10th Ave.)

Empire Diner är en klassisk diner i Art Deco-stil från 1929 på 10th Ave. vid 22nd St. Stället stängde i början av 2010, men förhoppningsvis lever lokalen vidare utan några större förändringar. Men det visar sig.

Adress: 210 10th Ave. at 22nd St.


Fashion Institute of Technology (FIT) syftar till att vara modevärldens motsvarighet till MIT i Cambridge, Massachusetts. Universitetet grundades 1944 inte långt från Garment District, och det består av ett flertal skolor med fler än 6500 heltidsstudenter. Huvudbyggnaden ligger vid 7th Ave. mellan 26th och 28th St. och är svår att missa.

The Museum at FIT har en av världens största och mest betydande kollektioner av kläder, textilier och accessoarer. Fler än 50'000 klädesplagg och accessoarer från mitten av 1700-talet till idag finns i deras samling. Merparten är dock från 1900-talet, och särskilt couture och konfektion för kvinnor från de allra största och mest exklusiva modehusen. Museet lägger inte enbart vikt vid de enskilda plaggen , utan berättar om dem i ett socialt och kulturellt sammanhang. Gratis inträde. Mer information om öppettider och aktuella utställningar står här.

Adress: 7th Ave. at 27th St.

Rubin Museum of Art öppnade 2004 i Barneys tidigare lokaler i Chelsea, och i det 2000 m² stora och 6 våningar höga museet finns målningar, skulpturer, textilier och föremål från området kring Himalaya. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 150 W. 17th St. (bet. 6th & 7th Ave.)


General Post Office, eller James A. Farley Post Office som byggnaden officiellt heter, ligger vid 8th Ave. med Madison Square Garden på andra sidan gatan. Den stod färdig 1913, och dess två kvarter långa fasad med 20 korintiska kolonner och en lång trappa nedanför känns säkert igen av de flesta. Postkontoret är öppet dygnet runt.

Men mycket av postsorteringen sker idag i andra terminaler, och de två bilderna till höger visar hur byggnaden är tänkt att se ut om ett par år, när den byggts om till Moynihan Station. Den ska ersätta dagens underdimensionerade Pennsylvania Station, och förhoppningsvis kan de många berörda myndigheterna snart komma överens med hur allt ska genomföras. Mer om den nya stationen går också att läsa här.


Madison Square Garden är Manhattans stora sport- och konsertarena, och den stora betongcylindern med plats för 20'000 åskådare är säkert bekant för de flesta. Här spelar New York Rangers, New York Knicks och New York Liberty sina hemmamatcher, och när det inte är sportvenemang där, så fylls den ofta av konserter, mässor eller andra tillställningar. Vanliga förkortningar är MSG eller bara 'the Garden'. Den som är intresserad av att se mer kan gå på Madison Square Garden All Access Tour.

I anslutning till arenan finns också WaMu Theater, med plats för 5600 personer.

Det har tidigare funnits tre andra Madison Square Garden, och de två första låg en bit österut vid Madison Square Park. Den tredje låg längre norrut vid 8th Ave. och 50th St.

Pennsylvania (Penn) Station ligger under Madision Square Garden, och härifrån går tunnelbana och pendeltåg till regionerna i närheten av New York, transfer till och från flygplatserna samt tåg till resten av USA. Som man kan förstå är den en av världens mest trafikerade stationer, och förhoppningsvis kommer många av de flaskhalsar som har uppstått försvinna om några år när ersättaren Moynihan Station invigs ett kvarter västerut.

Stationen invigdes 1968, och den ligger på samma plats där den ursprungliga Pennsylvania Station låg mellan 1910 och 1963. Den var byggd i samma stil som postkontoret på andra sidan 8th Ave., och det var inte förrän det var försent som många insåg vad som hade begåtts. Rivningen blev enormt kritiserad, och den ledde till att New York City Landmarks Preservation Commission grundades. Och tack vare detta räddades sannolikt stora delar av gjutjärnsdistriktet i SoHo undan rivning för den planerade motorvägen som aldrig kom att byggas tvärs över Manhattan. Mer om gamla Pennsylvania Station går att läsa här, här, här och här.

The High Line togs upp i inlägget om Greenwich Village, men en stor del av den tidigare upphöjda godsjärnvägen går norrut längs 10th Ave. i Chelsea. Den första etappen av den nya parken invigdes 2009, och den har blivit ett populärt promenadstråk i en tidigare ganska bortglömd del av Manhattan. Idag har biten söder om 20th St. iordningställts, men när den står helt färdig om ett par år, så kommer den sträcka sig från W. 12th St. i Meatpacking District till Hudson Yards vid 30th St. Upp- och nedgångar finns ungefär vid vart tredje kvarter.